Pizzans historia


997 - Ordet "pizza"

Bröd med fyllning har framställts sedan urminnes tider men ordet “Pizza” nämns för första gången år 997 i en latinsk text från staden Gaeta i Italien.

1830 - Den första pizzerian

Antica Pizzeria Port'Alba ligger i Neapel i Italien och sägs vara världens första pizzeria. Verksamheten startade redan 1738 med gatuförsäljare som bakade pizza i vedeldade ugnar och sålde pizzan på gatan. 1830 öppnade Antica Pizzeria Port'Alba vid Via Port'Alba 18 i Neapel. Restaurangen ersatte gatuförsäljarna och blev en populär mötesplats. De flesta kunder hade ont om pengar så pizzorna var enkla med topping som olja och vitlök. Antica Pizzeria Port'Alba finns kvar än idag på samma plats.

1889 - Den moderna pizzan

Den moderna pizzan påstås komma från Neapel i Italien. Enligt en legend ska Kung Umberto I och Drottning Margherita varit på besök i Neapel 1889. De var trötta på mat från det franska köket och efterfrågade olika pizzor att provsmaka. Raffaele Esposito fick äran att baka pizza till drottningen, av de varianter han tog fram tyckte drottningen bäst om den pizza som hade den italienska flaggans färger. Den var toppad med tomat (röd), basilika (grön) och mozzarella (vit), den kom sedan att kallas “Pizza Margherita”, döpt efter drottningen.

Pizzor med samma topping har omnämnts redan i början på 1800-talet. År 1866 skrev Francesco De Bourcard om Neapels traditioner och nämner pizzor med toppings som påminner om pizzorna vi idag kallar pizza marinara, pizza margherita och calzone.

1905 - När pizzan kom till USA

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet emigrerade många från Italien till USA. Italienarna från Neapel tog med sig pizzan och amerikanarna fick snabbt upp ögonen för den italienska krispiga pizzan. 1905 öppnade Lombardi's i området som kallas "Little Italy" på Manhattan i New York och blev den första pizzerian i USA och utanför Italien. Lombardi's finns kvar än idag på 32 Spring Street i New York.

1940-talet - När pizzan spreds till världen

Under andra världskriget åt amerikanska soldater pizza när de stred i Italien, efter andra världskriget när de amerikanska soldaterna återvände hem fick pizzan ett uppsving i USA. Pizzan spred sig från New York till resten av USA och blev snabbt populär. Det sägs att pizzan spred sig, precis som blå jeans och rock'n'roll, till resten av världen, inklusive Italien, just för att den var amerikansk. Tidigare hade pizzan varit relativt okänd i Italien utanför Neapel.

1947 - När pizzan kom till Sverige

Mellan 1947 och 1949 kom hundratals italienska arbetare till Sverige. Italien var sönderbombat efter andra världskriget och arbetslösheten var hög. Men i Västerås fanns jobb på Asea och på Metallverken.

De italienska arbetarna tog med sig nya smaker och maträtter till Sverige, bl.a. pizzan. Intill deras boenden i Västerås började restaurang Sjöhagen att servera pizza. Under 50-talet gjordes även försök att servera pizza på andra ställen i Sverige men svenskarna var skeptiska till den nya, exotiska maträtten och pizzan försvann från menyerna.

1968 - Från flopp till succé

Det dröjde ända till 1968 innan pizzan började slå igenom i Sverige. Kändiskrögaren Bengt Wedholm fick idén att börja servera pizza på sin restaurang Östergök på Östermalm i Stockholm. Han installerade en pizzaugn och lanserade en pizzadel i restaurangen, det blev succé direkt.

1969 - Sveriges första pizzeria

Giuseppe "Peppino" Sperandio drev restaurang Gärdsmygen vid Gustav Adolfs torg i Stockholm, han hade tidigare funderat på att göra restaurangen till en pizzeria men branschkollegor hade avrått honom och sagt att pizza var inget för Sverige. Men 1969 bestämde han sig, marknaden var redo, han tog över den krisande restaurangen Tessin vid Gustav Adolfs torg och öppnade Sveriges första renodlade pizzeria, den hette ”Pizzeria Piazza Opera”.

På Piazza Opera var inredningen rustik och restaurangköket var öppet så gästerna kunde se på när bagarna jonglerade med degen och när pizzorna bakades. För att hålla kostnaderna nere började Peppino servera sallad till gästerna under tiden de väntade på sin pizza, pizzasalladen var född. Peppinos pizzasallad sägs vara inspirerad av den kroatiska salladen Kupus Salata som var vanlig där han växte upp i norra Italien. I boken “Dyrtidsmat” från 1941 finns dock ett recept där strimlad vitkål blandas med en marinad på olja, vinäger, salt och vitpeppar vilket påminner väldigt mycket om det vi idag kallar för pizzasallad.

1973 - Råttan i pizzan

Under början på 1970-talet öppnades allt fler pizzerior i Sverige. 1973 fanns ett 20-tal pizzerior i Stockholm. Samtidigt som pizzeriorna blev allt mer populära började även pizzan få allt mer kritik. Enligt Svenska dagbladet borde vi överge “den utländska pannkaka som presenterat sig som pizza”.

Restaurangfacket krävde etableringskontroll eftersom folk gick till pizzerian istället för en riktig restaurang. Andra påstod att det istället handlade om att pizzeriorna lockade en ny målgrupp som inte gått någonstans förut. Merparten av pizzeriornas gäster var mellan 15 och 30 år och kvinnor. Det var banbrytande inom krogvärlden som tidigare varit en manlig domän.

Det började även spridas ett rykte att det skulle förekomma råttkött på pizzan, det spreds i många varianter men en av dem lyder enligt nedan.

"En kompis till en kompis var och åt på en pizzeria på Hornsgatan i Stockholm. Hon kände att något fastnade i tanden. Natten därefter vaknade hon av en fruktansvärd tandvärk. Hon tog sig till Södersjukhuset, och där konstaterades det att det var en råttand. Hälsovårdsnämnden kom till pizzerian, och ett rum var igenbommat. Ägaren vägrade öppna det. Polisen kom dit och bröt upp dörren. I rummet hängde 50 slaktade råttor.”

Ryktet hade mycket stor spridning i Sverige år 1973, då till och med Dagens Nyheter hade en artikel med rubriken “Storlarm om råttfilé / Hälsovården rycker ut”. Men historien verkar ha funnits i England redan på 1960-talet och sakna verklighetsbakgrund.

2008 - Den stora pizzadagen

Att det blivit en tradition att äta pizza på nyårsdagen började uppmärksammas 2008 när Sydsvenskan publicerade en artikel där krögaren Hamed Hemmat säger att “Det har blivit tradition att äta pizza dagen efter nyårsafton”.

Den 28 december 2008 skriver metro att “Nyårsdagen är årets stora pizzadag” och hänvisar till en ny rapport från Onlinepizza.se som visar hur våra pizzavanor ser ut. De kommande åren publicerar flera tidningar artiklar med formuleringar som "nyårsdagen är årets viktigaste dag för landets pizzabagare" och refererar till den årliga pizzarapporten från onlinepizza.se, bl.a. Smålandsposten, GT, Jnytt, Aftonbladet och Expressen.

2015 - Världsrekord i att äta pizza

Den 12:e april 2015 slog Kelvin Medina världsrekordet i att äta en 12 tum (ca 30 cm) stor pizza på kortast tid, han gjorde det på 23,62 sekunder rapporterar Guinness World Records. Det tidigare rekordet var på 41,31 sekunder och sattes av Peter Czerwinski 2013.

Copyright © 2024 pizzabiten.se