Neapolitansk pizza

Den Neapolitanska pizzan är urpizzan från Neapal i Italien. Äkta Neopolitansk pizza ska gräddas i en vedeldad ugn i omkring 480 grader under 90 sekunder och sedan ätas direkt. Pizza Margherita med tomatsås och mozzarella är nog den mest kända Neapolitanska pizzan.

4 portioner
Ugn 250° C
Neapolitansk pizza
Licence: CC0 1.0

Ingredienser

Deg

571 g Vetemjöl
371 g Vatten
5 g Jäst (färsk)
11 g Salt

Topping

3 dl Tomatsås
125 gram mozzarella
Färsk basilika

Så här gör du

Dagen innan

Värm upp vattnet till 35 grader.

Smula ner jästen i vattnet och rör om noggrant så jästen löses upp helt, tillsätt sedan oljan.

Blanda mjöl och salt.

Blanda vätskan och hälften av mjölblandningen, knåda sedan i mer mjöl lite i taget. Degen ska vara elastisk och släppa från bunkens kanter men får inte bli för torr. Knåda degen i maskin ca 4 minuter, för hand ca 8 minuter.

Observera att man inte bör knåda degen för länge eftersom en kalljäsning i sig stärker glutennätverket. Knådar du för länge, kan degen istället bli förvagad under kalljäsningen.

Dela degen och forma till runda släta bollar och lägg på en plåt eller bricka.

Täck degbollarna med plastfolie och kalljäs i kylskåp 12-24 timmar.

Utbakning & gräddning

Dra på ugnen på högsta värmen, på ugnar för hemmabruk brukar max vara 250 eller 275 grader.

För bästa resultat använd en baksten eller pizzastål. Placera stenen (eller stålet) högt upp i ugnen och låt den bli ordentligt uppvärmd före gräddning av pizzan, det tar ca 1 timme.

Strö ut mjöl på bakbordet.

Lägg en degboll på mjölbädden och platta till den försiktigt.

Arbeta sedan från mitten och utåt tills degbollen formats till en pizza.

Bred tomatsåsen på pizzabottnarna. Skär mozzarellan i skivor och lägg på pizzorna.

Grädda ca 5-6 miuter i 275 grader eller 7-8 minuter i 250 grader.

Efter gräddning toppas pizzorna med färsk basilika.

Copyright © 2019 quattrostagioni.se