Siciliansk pizza

Äkta Siciliansk pizza, eller sfincione som den heter i Sicilien, skiljer sig från traditionell pizza på så sätt att den gräddas på plåt och är fyrkantig. Pizzabotten är också tjockare, omkring 2-3 cm.

4 portioner
Ugn 250° C

Ingredienser

Deg

278 g Vetemjöl
195 g Vatten
10 g Olja
3 g Jäst (färsk)
5 g Salt

Tomatsås

2 msk Olivolja
2 st Gula lökar
1 pkt krossade tomater (á 500g)
2 st Vitlöksklyftor

Topping

1 burk Ansjovisfiléer (á 125g)
250 g Riven ost
3 dl Brödsmulor
2 tsk Torkad oregano

Så här gör du

Dagen innan

Värm upp vattnet till 35 grader.

Smula ner jästen i vattnet och rör om noggrant så jästen löses upp helt, tillsätt sedan oljan.

Blanda mjöl och salt.

Häll mjölblandningen i vätskan och blanda ordentligt gärna i maskin. Degen ska vara lös och klibbig.

Ta en ugnsform ca 30x40 cm och täck botten med olja. Lägg över degen på plåten och låt jäsa i rumstemperatur 12 timmar eller i kylskåp 24 timmar.

Tomatsås

Hetta upp olja i en kastrull. Skär eller hacka löken och fräs i oljan tills den blir mjuk. Tillsätt tomatkross och pressad vitlök. Låt tomatsåsen koka ca 10 minuter.

Utbakning & gräddning

Platta ut degen så den täcker ugnsformen. Tips, ta lite olja på händerna så fastnar inte degen.

Bred tomatsåsen på pizzabotten.

Lägg på ansjovisfiléerna jämt över pizzan. Strö över riven ost och strö sedan över brödsmulorna. Toppa med oregano.

Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter i 250 grader.

Copyright © 2019 quattrostagioni.se